آمونیاک گازی است بی رنگ، با مزهٔ فوق العاده تند و طعم حاد و زننده که اشکآور و خفه کننده می باشد . گاز آمونیاک از هوا سبک تر بوده و به سهولت به مایع تبدیل میگردد . آمونیاک درآب بسیار محلول بوده و در منفی ۷۷/۷ درجهٔ سانتیگراد منجمد شده و در منفی 33/34 درجهٔ سانتیگراد به جوش در میآید. وزن مخصوص محلول اشباع آمونیاک 0/88 گرم بر سانتیمتر مکعب می باشد.
ساختار مولکولی:
مولکول آمونیاک از یک اتم نیتروژن و سه اتم هیدروژن متصل به آن تشکیل گردیده . با توجه به وجود یک جفت الکترون ناپیوندی بر روی نیتروژن، این مولکول ساختار هرم مثلثی دارد و زوایای پیوند کمتر از 109 درجه هستند. مولکول آمونیاک یک مولکول قطبی است که میتواند با خودش و بسیاری مولکولهای دیگر، پیوند هیدروژنی برقرار نماید.
کاربرد:
از موارد استفاده ی آمونیاک می توان به استفاده در تهیه ی کودهای شیمیایی، یخ سازی ، اسید نیتریک ، سایر ترکیبات نیتروژنه ، مواد منفجره و نگهداری از مواد غذایی اشاره نمود.
یکی دیگر از کاربرد های آمونیاک میتوان به استفاده در رشته ورزشی وزنه برداری و پاورلیفتینگ اشاره کرد . بوییدن این محلول باعث باز کردن عروق میشود و ورزش کار را تا حدودی عصبی میکند و در مهار کردن وزنه در مسابقات کمک میکند.
خاصیت بازی:
آمونیاک طبق نظریههای اسید و باز برونستد-لوری و لوویس، یک ترکیب بازی محسوب میشود. pH محلول آبی آن هم بیشتر از 7 است که این واقعیت را آشکار میسازد. واکنش زیر، خصلت بازی مولکول آمونیاک را توضیح میدهد[۸]:
واکنش تفکیک بازی آمونیاک: (NH3(aq) + H2O(l) → NH4+(aq) + OH-(aq